Βόλτες στην πόλη του πολιτισμού & της εκπαίδευσης

  Home/MONUMENTS/Βόλτες στην πόλη του πολιτισμού & της εκπαίδευσης
  mathitikos tourismos logo2

  Λάρισα. Βόλτες στην πόλη του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. 1-2-3 ημέρες γνωριμίας με την πόλη.

  Λάρισα. Το σημείο όπου ιστορία, πολιτισμός και εκπαίδευση συναντώνται αρμονικά. Συγχρόνως η πόλη αποτελεί σταυροδρόμι όλων των εγχώριων τουριστικών διαδρομών. Για τους λόγους αυτούς συνιστά ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες εξορμήσεις!

  Η Λάρισα βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της χώρας και αποτελεί τον βασικό συγκοινωνιακό κόμβο μεταξύ βορρά και νότου. Ο Δήμος Λαρισαίων επέδειξε, τα τελευταία χρόνια, έντονο ενδιαφέρον και δραστηριότητα στη διαμόρφωση μιας συνολικής ταυτότητας για την πόλη, αναδεικνύοντας τα στοιχεία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και αξιοποιώντας τις εμπειρίες επιστημονικών φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων πραγματοποιούνται στο Διαχρονικό Μουσείο, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, στην Πινακοθήκη. Στόχος τους, η μετατροπή των επισκεπτών, και κυρίως των μαθητών, από παθητικούς δέκτες μιας ξενάγησης σε ενεργητικούς αποδέκτες μιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό έχουν προσεκτικά σχεδιαστεί και διεξάγονται στους χώρους των Μουσείων.

  Βασικός άξονας όλων αυτών των δράσεων και ενεργειών είναι να αποκτήσει το κοινό επαφή με το παρελθόν και την ιστορία και να ευαισθητοποιηθεί στα ζητήματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω ομαδικών και βιωματικών παιχνιδιών.

  Εικονική Περιήγηση "Διαδρομή στην πόλη"

  1η ημέρα

  voltes stin poli diaxroniko mouseio
  Διαχρονικό Μουσείο

  Στα νότια της πόλης, σε έκταση 54 στρεμμάτων, εκτείνεται το μοναδικό Διαχρονικό Μουσείο της χώρας που αποτελεί στολίδι της. Είναι καθημερινά επισκέψιμο για το κοινό και στις συλλογές του εκτίθενται ευρήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από την παλαιολιθική και τη νεολιθική εποχή, τις εποχές του σιδήρου και του χαλκού, τα αρχαϊκά και κλασσικά χρόνια, την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή περίοδο αλλά και τα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης.

   

  Εικονική Περιήγηση

   

   

  voltes stin poli pinakothiki
  Πινακοθήκη - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα

  Βρίσκεται στη συνοικία της Νεάπολη και ιδρύθηκε το 1983 για να φιλοξενήσει την συλλογή 750 πινάκων ζωγραφικής και άλλων 410 έργων γλυπτικής, χαρακτικής που είχε αποκτήσει ο γιατρός Γ.Ι. Κατσίγρας και δώρισε στην πόλη. Όλα τα έργα είναι σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Στην συλλογή ανήκει και η επίπλωση του γραφείου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήµαν.

   

  Εικονική Περιήγηση

   

   

  2η Ημέρα

  voltes stin poli a arxaio theatro
  Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

  Το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας και το μοναδικό ενταγμένο σε αστικό ιστό, βρίσκεται στις παρυφές του λόφου του Φρουρίου. Οι πρώτες ανασκαφές χρονολογούνται το 1910, όταν και ανακαλύφθηκε τμήμα της σκηνής. Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πλήρως το κυρίως θέατρο, το διάζωμα, το επιθέατρο, η ορχήστρα, η σκηνή, η δυτική πάροδος και τμήμα της ανατολικής παρόδου. Η αποκάλυψή του σημαίνει ταυτόχρονα την απόδοση ενός από τα λαµπρότερα μνημεία στους πολίτες της Λάρισας και όλου του κόσμου!

   

  voltes stin poli mpezestenii
  Μπεζεστένι

  Το Μπεζεστένι, γνωστό σήμερα ως «Φρούριο», κτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε ως σκεπαστή αγορά και μετέπειτα, ως πυριτιδαποθήκη και οχυρό (σε αυτή του την χρήση εντοπίζεται και η ονομασία Φρούριο που έχει σήμερα) ως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

   

  voltes stin poli triklitii
  Τρίκλιτη Παλαιοχριστιανική Βασιλική

  Βρίσκεται στον λόφο του Φρουρίου και πιθανολογείται πως πρόκειται για την πρώτη εκκλησία της πόλης, αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο Αχίλλειο, πρώτο μητροπολίτη της. Σήμερα διατηρείται το επίπεδο της θεμελίωσης ενώ αξιόλογος είναι ο νάρθηκας ο οποίος κοσμείται µε βυζαντινά ψηφιδωτά δάπεδα.

   

  voltes stin poli mylos pappa
  Μύλος του Παππά

  Ίσως το πιο γνωστό κτηριακό συγκρότημα της πόλης, που βρίσκεται πίσω από το λόφο του Φρουρίου. Υπήρξε αλευρόμυλος από την κατασκευή του και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό βιομηχανικό κτήριο στη Θεσσαλία. Σήμερα ανήκει στο δήμο Λαρισαίων και έχει μετατραπεί σε πολυδύναμο πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και συνεδριακό κέντρο. Εκεί φιλοξενούνται το Θεσσαλικό Θέατρο, η Φιλαρμονική, η Σχολή Μπαλέτου, ο Θερινός Κινηματογράφος, η Μουσική Σκηνή «Μύλος 1927», Το Μουσείο Σίτου και Άρτου, και τέλος, το Μουσείο Κούκλας.

   

  3η Ημέρα

  voltes stin poli ippokratis
  Ιπποκράτης

  Στη Λάρισα έζησε και εργάσθηκε μέχρι τον θάνατό του ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης. Απέναντι από το πάρκο Αλκαζάρ βρίσκεται σύγχρονο μνημείο προς τιμήν του, με τον ανδριάντα του Ιπποκράτη στην κορυφή του, έργο του γλύπτη Γ. Καλακαλά και χώρο που λειτουργεί ως Ιατρικό Μουσείο.

   

  voltes stin poli b arxaio theatro
  Αρχαίο Θέατρο Β΄

  Αν και στη «σκιά» του πρώτου, το Β΄ Αρχαίο Θέατρο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό μνημείο. Kτίσθηκε για να καλύψει τις ανάγκες σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, που είχαν παύσει να δίνονται στο Α΄ Θέατρο. Aποκαλύφθηκαν η σκηνή, η ορχήστρα, το κοίλο, η δεξιά και τμήμα της αριστερής παρόδου. Το «μικρό», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, θέατρο, φιλοξενεί κατά καιρούς παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και άλλες εκδηλώσεις.

   

  voltes stin poli laografiko mouseio
  Λαογραφικό Μουσείο

  Φιλοξενεί εκθέσεις που παρουσιάζουν τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα τον πολιτισμό στον Θεσσαλικό χώρο, από τον 16ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου. Παρουσιάζονται επίσης ο προβιομηχανικός πολιτισμός στην Θεσσαλική ύπαιθρο, καθώς και σκηνές αστικής ζωής από την πόλη.

   

  Εικονική Περιήγηση

   

   

  FaLang translation system by Faboba